Trzy zaskakujące fakty o kuchni włoskiej. Chodzi o pizzę pepperoni i makaron z kurczakiem
Mattia Centini pochodzi z Włoch, ale od lat mieszka w Krakowie. Jest znany jako twórca internetowy i człowiek, który prowadzi warsztaty gotowania włoskich dań. Bardzo często w mediach społecznościowych dzieli się ciekawostkami na temat kuchni włoskiej i polskiej. Tym razem podał trzy fakty, które dla Polaków mogą być dużym zaskoczeniem. – To trzy rzeczy, które myśleliście, że są włoskie, ale takimi nie są – powiedział.
Włosi kochają makaron, ale nie makaron z kurczakiem
Centini doskonale wie, że Polacy lubią dodać do makaronu kurczaka. W restauracjach w Polsce, także firmujących się jako włoskie, bardzo często w menu są różne wersje makaronu z kurczakiem – np. z kurczakiem i brokułami albo z kurczakiem i szpinakiem. Jak podkreśla Centini, we Włoszech to danie... nie istnieje. – Wśród wielu dań z makaronem nie ma żadnego, które zawiera w sosie mięso z kurczaka – mówi. Jak tłumaczy, kurczak, zdaniem Włochów nie daje smaku makaronowi. Dlatego – kurczak w kuchni włoskiej tak, ale tylko przyrządzany osobno, na przykład pieczony albo duszony z przyprawami. Nigdy jako danie z makaronem.
Nie zamawiaj we Włoszech pizzy pepperoni
Mattia Centini opowiada też o popularnej w polskich pizzeriach pizzy pepperoni, czyli pizzy z ostrą kiełbaską salami. To danie również nie jest włoskie, a kiedy poprosisz we Włoszech pizzę z pepperoni, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że otrzymasz pizzę z... papryką, ponieważ peperoni (przez jedno p) to po włosku właśnie papryka.
Pieczywo czosnkowe? Nie we Włoszech!
Włoskim daniem nie jest także pieczywo czosnkowe. Jak mówi Centini Włosi kochają pieczywo i kochają czosnek – jednego i drugiego w kuchni używają bardzo dużo. – Nigdzie jednak nie zobaczysz we Włoszech czosnkowego chleba – stwierdził Centini pokazując na krótkim filmie popularne w Polsce bagietki czosnkowe.